Indelning av Jönköpings län i älgförvaltningsområden 2012-01-31

 

Informationsbrev 2013 från Ingemar Sjöberg:

 

Hej

Vi har under de senaste dagarna uppdaterat vår hemsida med aktuell information inför älgjakten, se http://www.lansstyrelsen.se/JONKOPING/SV/DJUR-OCH-NATUR/JAKT-OCH-VILT/Pages/default.aspx

Uppdaterad och ny information:

  • Nyutvecklad karttjänst med information som berör älg och viltförvaltning
  • Listor med tilldelning för licensområden och avskjutningsmål för älgskötselområden
  • Information om statistik och rapportering i älgportalen i systemet www.älgdata.se och i undersystemet www.viltdata.se
  • Statiskik över förändringar i registerad areal och antal registrerade licensområden och älgskötselområden
  • Uppdeterad information om bestämmelser för älgjakten
  • Uppdaterad information om rapportering av fälld älg

              o   I registrerade älgjaktområde

              o   I oregistrerade områden

 

I www.älgdata.se kan ni löpande följa utvecklingen under älgjakten tex. avskjutningen i förhållande till de beslutade avskjutningsmålen inom respektive älgförvaltningsområde. Rapporteringen av fällda älgar  görs i www.älgdata.se (Inloggningsuppgifterna finns i det meddelande om beslut som vi skickat ut till respektive älgjaktområde) eller i www.viltdata.se (kontakta Jägareförbundet för inloggningsuppgifter).  Älgobsen för Jönköpings län ska rapporteras på jaktlagsnivå i www.viltdata.se . OBS! slutrapportering ska göras i www.älgdata.se ( även om avskjutningen rapporterats i www.viltdata.se). Där finns också en sammanställning med underlag för betalning. Slutrapportering kan göras först efter jakttidens utgång.

 

Rapportering av Älgobs och avskjutning bör göras dagligen för att för att älgskötselområden och älgförvaltningsgrupper samt Länsstyrelsen på bästa sätt ska kunna följa utvecklingen i älgstammen och avskjutningen. För områden som länsstyrelsen har registrerat för jakt efter älg ska fälld älg anmälas inom två veckor efter det att djuret fälldes. Om ingen älg fälls ska jaktresultatet anmälas senast två veckor efter jakttidens utgång.

 

Projektet Höglandsälgen med undersökning av älgkornas reproduktion under jaktåret 2012/2013 har nu slutredovisats, se www.höglandsälgen.se . Tack till alla i projektgruppen och alla älgjaktlag i ÄFO 4 som bidrog till ett lyckat projekt!

 

Följ utvecklingen under älgjakten noggrant och anpassa jakten så att både de kvalitativa och de kvantitativa målen för älgstammens utveckling kan uppnås.

 

Länsstyrelsen önskar en trevlig och säker jakt!

 

 

Hälsningar

 

Ingemar Sjöberg

Viltvårdshandläggare

Tel: 036-39 51 39, Mobil: 070-345 90 03

Länsstyrelsen Jönköping

Hamngatan 4, 551 86 Jönköping

 

 

Länsstyrelsen beslutade den 31 januari 2012 i enlighet med de inriktningsbeslut som fattats av länets viltförvaltningsdelegation att länet ska indelas i åtta älgförvaltningsområden. Ett område (ÄFO 6) är länsöverskridande och omfattar även en del av Kronobergs län.  

Till varje älgförvaltningsområde ska en älgförvaltningsgrupp förordnas. Beslut om förordnande av älgförvaltningsgrupper är hittills fattade i sex områden. I de resterande två områdena (ÄFO 6 och 7) så kommer förordnade ske genom tilläggsbeslut.

 

 

Den 4/6 hade representanter från bl a Länsstyrelsen inom ÄFO 4 möte i Klockargårdskyrkan i Malmbäck och nedan redovisas de presentationer de visade där.

 

Information om forskningsprojekt SLU

 

Bo Thulin från Skogsstyrelsen

 

Stellan Eriksson om viltolyckor

 

Foderprognos Jönköpings Län